Úspešné rómske ženy diskutovali na ministerstve

Posted on Posted in Aktivity
Na pôde Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR ukončila púť výstava mapujúca osudy významných a úspešných rómskych žien. Vyústením projektu „Úspešné rómske ženy“ bola záverečná diskusia s jeho hlavnými aktérkami.

Výstava, ktorá bola postupne inštalovaná v komunitných centrách, dokumentuje príbehy šiestich žien rôzneho veku, s rôznym zázemím a pôsobiacich v rôznych sférach. Každá z nich musela v živote prekonať viaceré prekážky, ale dokázali si nájsť svoje miesto v spoločnosti. Rehoľná sestra, novinárka, spisovateľka, prekladateľka, učiteľka, huslistka…hoci je každá z nich z iného prostredia, zjednocuje ich silný pocit spolupatričnosti k rómskemu etniku. Ich práca je pre ne poslaním a nemenia ňou iba svoje životy. A práve cieľom projektu Úspešné rómske ženy je ukázať minoritnému etniku pozitívne vzory, ktoré by sa pre ne mohli stať inšpiráciou. Prínos projektu oceňuje aj štátny tajomník ministerstva Jozef Burian: „Som veľmi rád, že projekt poslúži ako vzor pre všetky ženy, ktoré môžu nasledovať tento svetlý príklad. Dúfam, že sa takéto projekty budú realizovať aj naďalej. Tieto ženy sú dôkazom toho, že keď sa chce, všetko sa dá.“

Projekt „Úspešné rómske ženy“ občianskeho združenia IN MINORITA podporilo v rámci dotácií na podporu rodovej rovnosti Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky. Jeho cieľom je zverejniť príbehy zaujímavých a úspešných rómskych žien a umožniť verejnosti zamyslieť sa nad viacnásobnou marginalizáciou rómskych žien.

Úspešné rómske ženy – profily (.PDF)

Pridaj komentár