V-Day: Miliarda ľudí proti násiliu na ženách

Posted on Posted in Aktuality

Už tradične sa na Valentína konajú celosvetové akcie na ukončenie násilia na ženách. Kampaň Obe Bilion Raising for Justice aj tento rok pripomína na celom svete, že spravodlivosť a nenásilie stále nie je zaručebné právo pre všetky ženy.

Poslaním dňa V-Day je požiadavka prestať s násilím páchaným na ženách. Deň sv. Valentína bude V-Day dovtedy, kým sa násilie páchané na ženách neskončí. Keď budú všetky ženy žiť v bezpečí a nebudú sa musieť báť, že sa stanú obeťou násilia, potom sa V-Day stane dňom Víťazstva nad násilím.
V tomto roku sa V-Day pripomína tancom. Kampaň One Billion Rising upozorňuje na to, že každá tretia žena sa počas svojho života stretne s násilím. To je dokopy miliarda žien zažívajúcich násilie. Za spoločnosť bez násilia páchaného na ženách sa bude tancovať aj v Košiciach, aktuálne informácie nájdete TU.

V-Day je organizované hnutie, ktorého cieľom je skoncovať s násilím proti ženám. V-Day je vízia spoločnosti, kde ženy budú žiť bezpečne. V-Day je proces, ktorý bude pokračovať tak dlho, pokiaľ neskončí násilie proti ženám. Potom sa zmení na Deň víťazstva.

V-Day sa zrodil v roku 1998 ako prirodzený dôsledok knihy Vagina Monology od Eve Ensler. Keď predvádzala svoju hru v malých i veľkých mestách po celom svete, stovky žien jej rozprávali svoje príbehy o sexuálnom zneužívaní, inceste, rodinnom násilí a genitálnom mrzačení. Skupina žien v New Yorku sa k Eve pridala a spoločne založili V-Day – katalyzátor, hnutie, divadlo, ktorého cieľom je ukončenie násilia.
————————
Linky:
www.vday.org
www.vdayeurope.org
http://cestazeny.sweb.cz/Novinky/vday07.html
www.fenestra.sk
www.esfem.sk
www.dotyk.sk

Pridaj komentár