Spisovateľka Hana Gregorová bojovala za emancipáciu slovenských žien

Posted on Posted in Monitoring médií

Martin/Bratislava 29. januára (TASR) – Spisovateľka, novinárka a významná organizátorka ženského hnutia Hana Gregorová sa narodila 30. januára pred 130 rokmi.

“Stáva sa sociálnou potrebou, aby aj ženy boli činné vo verejnom živote, aby sa na ne nehľadelo ako na sentimentálne bábky”, povedala v minulosti táto priekopníčka feminizmu. Autorka jedinečného kulturologického diela Slovenka pri krbe a knihe (1929) v ňom i v ďalších svojich dielach odvážne vyzdvihla podceňovaný prínos žien k rozvoju slovenskej kultúry.

Hana Gregorová, rodená Lilgová, sa narodila 30. januára 1885 v Martine. Vyrastala v kultivovanom prostredí rodiny martinského farbiara v centre slovenskej kultúry na prelome 19. a 20. storočia. Základné vzdelanie získala na štvorročnej maďarskej meštianskej škole a hoci od detstva túžila po vyššom vzdelaní, nebolo jej to umožnené. V roku 1907 sa vydala za spisovateľa Jozefa Gregora-Tajovského. Prvé roky prežili manželia v rumunskom Nadlaku, kde hrala v ochotníckom divadle, prispievala do časopisu Dennica a pôsobila v slovenskom spolku Kruh. Neskôr sa Gregorovci usadili v Bratislave, kde sa v ich dome stretávali slovenskí i zahraniční literáti.

Celý článok tu: http://www.teraz.sk/kultura/spisovatelka-hana-gregorova-bojovala-z/117325-clanok.html

Pridaj komentár