Sexizmus v reklamách, alebo čo má spoločné sťahovanie, prášková lakovňa a bankové služby

Posted on Posted in Materiály, Monitoring médií

Polonahé modelky, znázornené sexuálne akty, či dvojzmyselné reklamné heslá. Toto všetko môžeme nájsť aj v Slovenských reklamách. Sexistické reklamy sú napriek svojej kontroverznosti stále obľúbené medzi niektorými tvorcami reklám. Slovenské národné stredisko pre ľudské práva (SNSĽP) radí vo svojej novej publikácií, ako a komu takéto reklamy nahlásiť.

Nejedná sa pritom len o nahé telá, či vulgárne slogany, ale podľa výkonného riaditeľa SNSĽP Mariana Mesároša ide „aj o stotožňovanie žien či mužov v reklame s produktom, zosmiešňovanie žien alebo mužov, zobrazovanie len niektorých častí na upútanie pozornosti (pri ženách napríklad poprsia, pri mužoch svalov).“

SNSĽP vydalo publikáciu s názvom Sexistické reklamy na Slovensku alebo čo má spoločné sťahovanie, prášková lakovňa a bankové služby, práve na pomoc obyvateľom identifikovať sexistickú reklamu a následne ju správne nahlásiť kompetentným orgánom. Publikácia sa však zameriava aj na relevantné inštitúcie, orgány a organizácie, ktorým sú určené odporúčania na konci publikácie.

„Jednými z hlavných odporúčaní sú napríklad novelizovať zákon o reklame, posilniť finančne a aj personálne Slovenskú obchodnú inšpekciu, ale aj vyvarovať sa dvojzmyslom a nevhodnému zobrazovaniu mužov a žien v reklamách,“ uviedol Mesároš.

Keďže reklama je všade okolo nás, nedá sa jej vyhnúť. Tak, ako nevieme pred reklamou ochrániť seba, nevieme ani deti, ktoré reklamu vnímajú ešte citlivejšie. „Preto apelujem na každého zodpovedného človeka, od spotrebiteliek a spotrebiteľov, cez zadávateľov reklám, reklamné agentúry, médiá ktoré ich šíria až po orgány dozoru a štátne inštitúcie celkovo, aby mali úctu k dôstojnosti a rovnosti ľudí a preferovali reklamy, ktoré sú rodovo korektné“, zdôrazňuje Marian Mesároš.

Publikáciu môžete nájsť TU:

http://snslp.sk/CCMS/files/Sexisticke_reklamy_na_Slovensku_SNSLP_final.pdf

Zdroj: http://www.snslp.sk/#page=2712

 

 

http://www.snslp.sk/#page=2712

Pridaj komentár