Medzinárodný deň eliminácie násilia páchaného na ženách

Posted on Posted in Aktuality
25. november bol v roku 1999 vyhlásený OSN za Medzinárodný deň eliminácie násilia páchaného na ženách. V tento deň začínajú celosvetové aktivity v rámci kampane 16 dní aktivizmu proti násiliu páchanom na ženách, ktorá trvá do 10. decembra, Medzinárodného dňa ľudských práv.

Cieľom každoročnej kampane je upozorniť na skutočnosť, že napriek dlhodobému úsiliu občianskej spoločnosti a medzinárodných i národných inštitúcií je násilie páchané na ženách stále jednou z najrozšírenejších foriem porušovania ich ľudských práv a zásahu do ľudskej dôstojnosti.

Najnovšie výskumy ukazujú, že ročne zažíva na Slovensku 140 až 230 tisíc žien násilie od svojho partnera resp. iného muža. Počas svojho života zažilo násilie od intímneho partnera až 23% slovenských žien, čo je takmer každá štvrtá žena. Zároveň sa ukazuje, že postihované prípady sú len povestnou „špičkou ľadovca“ a stále nám chýba systém koordinovanej pomoci ženám a iným obetiam domáceho násilia, ako aj systém prevencie. Preto sa snažíme problém riešiť prostredníctvom úloh, aké sú obsiahnuté v Národnom akčnom pláne na elimináciu a prevenciu násilia na ženách 2014-2019 , ktorý vláda SR prijala v decembri 2013 a ktorého ambíciou je nielen vytvárať systémové opatrenia na pomoc ženám a ich deťom, ohrozených násilím, ale i posilniť jeho prevenciu.

Tento rok sme vyhodnocovali plnenie spomínaného akčného plánu v „Správe o plnení opatrení a úloh vyplývajúcich z Národného akčného plánu na prevenciu a elimináciu násilia páchaného na ženách na roky 2014 – 2019“.
Z vyhodnotenia správy vyplýva, že v oblasti prevencie a eliminácie násilia na ženách sme urobili v ostatných rokoch naozaj výrazný pokrok. Realizáciou dvoch národných projektov implementovaných Inštitútom pre výskum práce a rodiny, spolufinancovaných z ESF, ako aj pomocou podpory Nórskeho finančného mechanizmu v rámci programu Domáce a rodovo podmienené násilie došlo k zlepšeniu poskytovania pomoci ohrozeným ženám a ich deťom. Nórsky finančný mechanizmu výrazne prispel k zvýšeniu rozsahu a kvality poskytovaných služieb, keď sa počet miest v bezpečných ženských domoch zdvojnásobil a počet poradenských centier strojnásobil. Hoci ešte stále nemôžeme byť spokojní s pokrytím službami najmä v niektorých regiónoch, urobili sme výrazný krok k zabezpečeniu lepšej pomoci a ochrany obetí domáceho násilia.

Dôležitou aktivitou v rámci týchto projektov bolo zriadenie národnej bezplatnej non-stop telefonickej linky 0800 212 212 na poradenstvo ženám ohrozeným násilím, ako aj vytvorenie Koordinačno-metodického centrum pre rodovo podmienené a domáce násilie. Potešiteľnou správou je aj prijatie novelizácie celej rady zákonov, ako aj zlepšenie prístupu polície a orgánov činných v trestnom konaní k ženám.
Očakávame a dúfame, že tieto kroky zabezpečia účinnejšiu ochranu žien, detí, ako aj ostatných obetí domáceho násilia. Výsledok všetkých týchto opatrení vidíme aj v znížení počtu vrážd žien motivovaných osobnými vzťahmi, ktorý klesol z 15 v roku 2010 na 6 v roku 2015.

V tento symbolický deň však treba pripomenúť, že každá žena a deti si zaslúžia žiť plnohodnotný život v bezpečnom prostredí. To im však nedokážu zabezpečiť iba zákony ani služby; podstatná je zmena prístupu celej spoločnosti a každého z nás. V konečnom dôsledku je to totiž ľahostajnosť okolia, ktorá vedie k ľudským tragédiám žien a detí.

Pridaj komentár