«

»

May 10

Vytlačiť Článok

Nie znamená nie. Jediné slovo bude môcť vymedziť znásilnenie

Nemecké aktivistky bojujú za sprísnenie zákona, ktorý hovorí o tom, čo je a čo nie je znásilnením. 

Doteraz to totiž bolo inak. Stále platný paragraf 177 trestného zákona vymedzuje znásilnenie ako akt nútenia druhého prijať alebo vykonať pohlavný akt za použitia násilia, pri hrozbe bezprostredného ohrozenia či využitia situácie, v ktorej je obeť páchateľovi vydaná na milosť.

Pri vyšetrovaní obvinení zo znásilnenia – a klasifikovaní, čo znásilnením bolo, a čo nie – tak nemecké úrady prihliadajú najmä na dve veci. Po prvé, či obeť fyzicky vzdorovala, a po druhé, či vzdorovala dostatočne na to, aby to mohli nazvať znásilnením.

“Predstava, že pokiaľ žena nebojuje, je vždy sexuálne k dispozícii, je úplnou tragédiou a mimo môjho chápania,” vyjadruje sa k doterajšiemu zákonu aktivistka na čele iniciatívy Nie znamená nie Kristina Lunzová. “Je to frustrujúce a mali by sme sa hanbiť, že v Nemecku stále nefunguje to, že nie skutočne znamená nie’,” pokračuje pre The Local.

Celý článok tu

Permanent link to this article: https://www.gender.gov.sk/zastavmenasilie/2016/05/10/nie-znamena-nie-jedine-slovo-bude-moct-vymedzit-znasilnenie/